Vårens föreläsningar om arkitektur har varit mycket uppskattade och vi kommer att inleda hösten med ett föredrag där arkitektur är tema. Mats Börjesson, vår tidigare ordförande, kommer att berätta om arkitekten Ralph Erskine.
I våras lämnade vi vid ett tillfälle vår normala föreläsningssal, Ihresalen, för ett uppskattat besök på Gustavianum. I höst tänkte vi fortsätta på den vägen genom att förlägga ett föredrag på Carolina. I samband med detta kommer vi även ha en visning av Boksalen där.
Uppsala är en stad i stark förändring, ny- och ombyggnationer sätter en prägel på staden och kommer att förändra stadsbilden radikalt. Detta skapar nya förutsättningar och utmaningar för den konstnärliga utsmyckningen i nya miljöer. Med det som utgångspunkt har vi formulerat höstens tema som Konstens rum i staden byggnader.
Ett föredrag i höst handlar om hur universitets rika konstsamling kan visas i nya lokaler. Höstens sista föredrag kommer att handla om det stora konstprojektet för Akademiska sjukhusets J-hus.
Måndag den 12 september föreläsning kl. 19.00
Ihresalen, Engelska parken
Arkitekten Ralph Erskine
- om att bygga med känsla för mänskliga behov, humanism och social gemenskap.
Mats Börjesson, Konstvetare och tidigare ordförande i KIV
Lådan, Ralph Erskines första bostad i Sverige, återuppbyggd på Lovön 1989
I föredraget berättas om Erskines känsla för mänskliga behov, humanism och social gemenskap och ställs frågan om vi i Uppsala kan lära något av hans arbetssätt och lösningar.
Måndag den 10 oktober föreläsning kl. 19.00
Ihresalen, Engelska parken
Nya perspektiv på universitetets konstsamling
Mikael Ahlund, Docent och universitetsantikvarie, ansvarig för Uppsala universitets konstsamling
Porträtt ur Uppsala universitets konstsamling
Samlingen, som är en av landets största, har till stor del tillkommit genom betydande donationer, främst på 1800-talet, och kompletterats i senare tid, bl.a. genom porträtt. Tyngdpunkten i samlingen är europeiskt måleri från tidigmodern tid. En studiesamling för främst pedagogiskt bruk finns på slottet, men många viktiga verk finns spridda över universitetet och pryder offentliga rum och tjänsterum. Nu förestår en omfattande omstrukturering av samlingen och planeringen för framtiden kommer också att beröras i kvällens föredrag.
Måndag den 7 november kl. 18.30
Tidsskriftsläsesalen, Carolina (OBS lokal och tid)
Carolina Redivia - det synliga och osynliga biblioteket
Krister Östlund, 1:e Bibliotikarie, Carolina Rediviva
Boksalen, Carolina Rediviva
Föredraget berättar om bibliotekets och byggnadens historia, planerna för ombyggnaden 2017-18. Byggnadens offentliga och icke-offentliga delar liksom de synliga och icke-synliga samlingarna.
Efter föredraget kommer en visning av Boksalen att ske. Visningen kräver förhandsanmälan för att kunna planera visningen efter intresset. Anmälan kan göras på hemsidan eller som SMS till Christopher Vainesworth 076 249 58 45 senast måndagen den 31 oktober. Notera att innan tillträde till Boksalen måste ytterkläder och väskor lämnas i receptionen.
Måndag den 5 december föreläsning kl. 19.00
Ihresalen, Engelska parken
Konst för Framtidens Akademiska
Eva Rosengren, projektledare, Kulturenheten konst inom landstinget
Vision av J-huset. Bild Holger Ellgaard
En del av projektet Framtidens Akademiska är en helt ny vård- och behandlingsbyggnad, J-huset, som även kommer att inrymma en aula för föreläsningar och konferenser. Konstprogrammet för J-huset är omfattande och inkluderar förutom aulaområdet även friskluftstorn, entré, hisshallar, ljusgårdar och stilla rum, samt dag-, vänt- och personalrum.