Mode – textila uttryck i tid och rum
KIV fortsätter under vårterminen 2014 med samma tema som hösten 2013. Det blir både intressanta föredrag och en resa till textilverkstäderna Jobs Handtryck AB och Alice Lund Textilier AB.
Vi kommer även att göra en resa till Tallinn, men den har inte direkt anknytning till det textila temat utan inriktar sig mer på annan konst och arkitektur.
Välkomna till en spännande och intressant vår
Samtliga föredrag äger rum i Ihresalen, Engelska parken, Humanistiskt centrum.
Måndag 21 januari kl 19.00
Väv som aldrig förr
Mariana Eriksson, filosofie doktor, lektor vid Konstvetenskapliga institutionen.
Mariana Eriksson har gett ut ett flertal böcker om vävning och vävteori.
Måndag 17 februari kl 19.00
Folklig modedräkt - vad är det ?
Håkan Liby, landsantikvarie vid Upplandsmuseet.
När dräktforskare fördjupat sig i bondesamhällets dräktkultur, har det uteslutande handlat om folkdräkter – kläder med lokala särdrag – en företeelse som faktiskt varit marginell i vår kulturhistoria.
Folklig dräkt 1850-talet.
Med begreppet folklig modedräkt avser vi idag människors tämligen likformiga sätt att klä sig på landsbygden i det förindustriella samhället. Kläderna var inte i någon högre grad präglade av lokala kulturförhållanden, däremot av tidens trender och det rådande modet.
Håkan Liby blev 2013 hedersdoktor vid Uppsala universitets historisk-filosofiska fakultet för sin forskning kring folklig dräkt, sitt engagemang och sin förmåga vidga att vyerna för museimän och forskare inom det textila fältet.
Måndag 17 mars kl 18.00 (OBS tiden)
Prakt och intimitet i historiska byggnader och trädgårdar
Hedvig Mårdh, doktorand vid Konstvetenskapliga institutionen i Uppsala.KIV stipendiat 2013.
Hur levandegörs det förflutna idag? Hur fångas vårt intresse som besökare och vad sätter igång vår fantasi
Historians are liars. Peter Greenaway på DEMHIST konferens i Antwerpen 2011.
Exempel hämtas från framställningar av 1700-talet i Belgien, Storbritannien och Sverige. Vi besöker bland annat Château de Seneffe söder om Bryssel, Cresent No1 i Bath, Dennis Sever’s house i London, Livrustkammaren i Stockholm och Kensington Palace i London. Utgångpunkten föreläsningen är att beskriva hur konstvetenskapen och museivetenskapen bidrar till de iscensättningar vi möter och varför scenografi och storytelling blivit allt vanligare i historiska byggnader och trädgårdar.
Efter föredraget har KIV årsmöte, läs kallelse.
Måndag 7 april kl 19.00
Gobelängresan
- om tillkomsten av Annika Ekdahls gobelänger
Annika Ekdahl är gästprofessur vid institutionen för kulturvård, Göteborgs Universitet.
Annika Ekdahl har 2013 tilldelats Prins Eugenmedaljen och The Nordic Award in Textiles, Europas största textilpris, för sina storslagna gobelänger och sättet hon ger nytt liv åt en historisk textil genre och teknik. En av hennes gobelänger hänger utanför Ihresalen. Annika Ekdahl kommer att berätta om sitt arbete med att undersöka gobelängtekniken som kulturhantverk, kulturarv och samtida konstnärligt uttryck. Det handlar om en resa i historien, geografin och i det egna konstnärskapet.
Ett YouTube klipp som visar på gobelängvävnad.
Måndag 19 maj kl 19.00
Lyx och mode i stormaktstidens Sverige
Jesper Svedberg och kampen mot perukerna.
Håkan Möller (TD och FD) är professor vid Institutionen för litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.
Håkan Möller kommer närmast från Uppsala universitet där han disputerade i teologi 1997 med avhandlingen ”Den Wallinska psalmen” och tre år senare också i litteraturvetenskap med ”Den Wallinska dikten. Från informatorsåren till Dödens ängel”.