• Hem
  • Aktuellt
  • Föreläsningar
  • Resor
  • Stipendier
  • Medlemsskap
  • Kontakt
  • Om KIV

KIV - Konstvetenskapliga Institutionens Vänner i Uppsala

  • Hem
  • Aktuellt
  • Föreläsningar
  • Resor
  • Stipendier
  • Medlemsskap
  • Kontakt
  • Om KIV

KIV föreläsningar våren 2017

Konstens rum i stadens byggnader

Vi fortsätter höstens tema Konstens rum i stadens byggnader även i år samtidigt som vi lyfter blicken utanför Uppsala horisont och låter fantasien vidga begreppet byggnad. Vi får bland annat höra på berättelsen om Icehotel i Jukkasjärvi, fördjupa oss  i trädgårdskonst och platsen betydelse för ett konstverk. Vi gör en dagsresa till Stockholm och ser på miljöer som normalt inte visas för allmänheten. Våren långresa går till Warszawa en stad KIV aldrig tidigare besökt!

Välkomna till en spännande och intressant vår.

 

Måndag 23/1 föreläsning kl. 19.00 i Ihresalen, Engelska parken

Den vackra iskyrkan i Jukkasjärvi. Foto: B Jaglin

Arctic Cool – Berättelsen om Icehotel i Jukkasjärvi,

och om hur is, mörker och kyla blev till konst, turistupplevelser och verktyg för marknadsföring

Per Strömberg, PhD, universitetslektor i turismstudier vid Høgskolen i Sørøst-Norge, och forskare inom arkitektur, turism och kulturarvsstudier.

Jukkasjärvi ishotell är ett välkänt turistmål. Dit söker sig resenärer från hela världen för att uppleva köldens estetiska dimensioner och fysiska utmaningar utöver det vanliga. Föredraget kommer att handla om hur is, mörker och kyla blev till konst, turistupplevelser och verktyg för marknadsföring.

När den första snön klätt Jukkasjärvi i vitt samlas konstnärer från hela världen i Jukkasjärvi, för att vara med och skapa den konstutställning av snö, is och ljus som blir Icehotel. 

En berättelse om Icehotel Jukkasjärvi hämtat från hemsidan   

"Konst i snö och is

När den första snön klätt Jukkasjärvi i vitt samlas konstnärer från hela världen i Jukkasjärvi, för att vara med och skapa den konstutställning av snö, is och ljus som blir Icehotel.

”Icehotel är ett konstsymposium av ett helt eget slag. Energin som frigörs här när kreativa människor från vitt skilda bakgrunder och platser möter isen går nästan att ta på”, berättar Arne Bergh, delägare och skulptör som har varit med sedan starten.

Icehotel ska handla om kreativitet och isen – konsten är resultatet. Därför har man inga förkunskapskrav på de konstnärer som bjuds in – utan de som skickar in sina idéer väljs just för att de har en originell idé som känns spännande att försöka återskapa från pappret till riktig naturis. Varje år medverkar ett fyrtiotal konstnärer i skapandet av Icehotel. Vetskapen att flera veckors hårt arbete och månader av planering och förberedelser kulminerar i något som bara finns i några månader är på sätt och vis en bitterljuv känsla."

Ett klipp från YouTube som berättar om Icehotel Jukkasjärvi

 

Måndag 20/2 föreläsning kl. 19.00 i Ihresalen, Engelska parken

Organic. In situ. Enjoy. Example of in situ artwork in Toronto.

IN SITU

Thomas Hård af Segerstad, senioruniversitetslektor

Begreppet ’in situ’ aktualiseras gärna när det är fördelaktigt se något ’på plats’. Walter Benjamin påpekade på 1930-talet att konst över hela linjen brutit upp från hemorten och dessutom förtunnats, nämligen i reproduktionsåldern, en tid numera mer eller mindre avslutad till förmån för virtuell spelmiljö. Vidare, att fresker och annan fast konst bör ses på plats överflödigt påpekande. Nej, den lite mer sköra tillfälliga relation mellan verk och omgivning som när jag någonstans råkar stöta på ett för mig välkänt och viktigt verk ansikte mot ansikte. Från den stunden hemmahörande, verket och jag gemensamt boende.

Thomas Hård af Segerstad, välkänd för KIV:s medlemmar, reflekterar kring årets tema ”Konstens rum i stadens byggnader”.

 

Måndag 20/3 föreläsning kl. 19.00 i Ihresalen, Engelska parken

Förmedling av mönster och normer för stickning och virkning 

Hanna Bäckström, doktorand i textilvetenskap och KIV stipendiat 2016

Under 1800-talets första hälft och mitt framträder en icke tidigare skådad spridning av tryckta mönsterförlagor och instruktioner för stickning och virkning i norra Europa. I dessa publikationer utkristalliserar sig en typ av stickning och virkning präglad av borgerliga normer och värderingar, som får fäste i allt bredare samhällsskikt under 1800-talets gång. I föreläsningen beskrivs hur tekniska innovationer, normer och självständiga aktörer bidrar till etableringen av en förmedlingspraktik som än idag präglar vår syn på vad stickning och virkning är och kan vara. 

Läs mer: http://encyclopediaofneedlework.com/chapter_9.html

 

Måndag 24/4 föreläsning kl. 19.00 i Ihresalen, Engelska parken

  

Uppsala akademiska trädgård (Hortus Upsaliensis),1740-talet            Orangeriet med granpyramiderna

Uppsalas två botaniska trädgårdar

Platser för konst, undervisning och jubileer

Hedvig Mårdh, doktorand vid konstvetenskapliga institutionen

Sedan årtusenden tillbaka har trädgårdar utformats som konstnärligt gestaltade rum, ofta i anslutning till kungliga miljöer. Uppsalas botaniska trädgård nedanför slottsbyggnaden är en sådan. Den skänktes i slutet av 1700-talet till universitetet av Gustav III med syftet att erbjuda en anläggning för inte bara trädgårdskonst utan också samlande av såväl inhemska som exotiska växter och för forskning och undervisning i naturvetenskap, främst botanik. Linnéträdgården är den äldre botaniska trädgården, men storleksmässigt mera begränsad i sitt stadskvarter. Båda dessa trädgårdar med byggnader, Linnéanum i Botaniska trädgården och orangeriet i Linnéträdgården, har också använts som festlokaler vid akademiska högtidligheter, vilket fortfarande sker.

Hedvig Mårdh är doktorand i vid Konstvetenskapliga institutionen och färdigställer nu en avhandling om ”Retro-Gustavian”, om den gustavianska visuella kulturens tolkning, bruk och genomslag i vår tid.

  

Måndag 15/5 föreläsning kl. 19.00 i Ihresalen, Engelska parken

 

Warszawa

En berättelse om stadshistoria, krigsförstörelse och återuppbyggnad

Andreas Heymowski, professor, slottsarkitekt

Inför KIV:s vårresa till Warszawa 25-28 maj håller Andreas Heymowski ett fördrag om den polska huvudstaden med dess byggnadshistoria som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Warszawa är nu ett unikt exempel på en stadsmiljö med oersättliga kulturbyggnader som i det närmaste totalförstördes under andra världskriget och som sedan under 1900-talets andra hälft varit föremål för ett enastående återuppbyggnadsprojekt. Rekonstruktionen av Warszawas stad och kulturbyggnader har prisats, men också ifrågasatts ur restaureringsideologiska synpunkter. Kan man bygga gammalt på nytt? Vad vinner man i fråga om synliggörande av historien, vad förloras i äkthet och autenticitet?

Andreas Heymowski har släktanknytning till Warszawa. Han är professor och arkitekt, medarbetare inom HOSARK, har haft uppdrag som arkitekt vid de kungliga slotten och deltidsanställning inom kulturvård, Campus Gotland, Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.

  • Kallelse till KIV årsmöte
  • Anmälan Osloresa 19 - 21 maj
  • Vårens program
  • OBS ändra tid och lokal höstens sista föreläsning
  • Höstens program
  • KIV program hösten 2022
  • KIV föreläsning måndag den 16 maj

Se alla inlägg

 

  Medlemskap

Medlem i KIV blir du via att sätta in årsavgiften 200 kr på bankgiro 713-6393 eller via swish 123 398 74 27. Studerande vid Konstvetenskapliga Institutionen i Uppsala betalar 75 kr. Om du väljer att bli medlem i KIV under hösten betalar du bara 100 kr för innevarande år!  Läs mer.

Välkommen som medlem!

Kalender våren 2023

Måndag 23 januari kl 19.00 Humanistiska teatern, Engelska parken
Föreläsning:
Konsten att sitta på stolar

Natasha Dahnberg, konstnär
Läs mer

Torsdag 26 januari kl 18.00
Anmälan resa till Oslo
Läs mer

Måndag 27 februari kl 19.00 Humanistiska teatern, Engelska parken
Föreläsning:
Konstens ursprung, jag var där

Thomas Hård Af Segerstad, universitetslektor
Läs mer

Måndag 20 mars kl 18.00 Humanistiska teatern, Engelska parken
KIV årsmöte
Läs mer

Måndag den 20 mars kl 19.00 Humanistiska teatern, Engelska parken
Föreläsning:
Skissens roll i den konstnärliga processen

Patrick Amsellem, direktör Statens Konstråd
Läs mer

Torsdag 30 mars kl 18.00
Anmälan resa till Strömsholm
Läs mer

Måndag den 17 april kl 19.00 Ihresalen, Engelska parken 
Föreläsning: 
Att hitta balans i proportionerna
Carina Seth Andersson, glaskonstnär och formgivare
Läs mer

Lördag 22 april kl 9.00 S:t Eriks torg
Resa till Strömsholm
Läs mer

Måndag den 15 maj kl 19.00 Humanistiska teatern, Engelska parken 
Föreläsning: 
Det händer mycket i Oslo
Anders Svensson, amamuens Nationalmuseum
Läs mer

Fredag 19 maj till söndag 21 maj 
Resa till Oslo
Läs mer

 

Andra föreläsningsserier och evenemang av intresse

 

 

© 2023 KIViUppsala.se. Alla rättigheter förbehållna.
Designed by Roam2Rome