KIV arrangerar två resor under hösten 2012
- En Slottsresa lördagen den 6 oktober
- En Stockholmresa lördagen den 17 november till Tyra Lundgrenutställningen i Gustavsberg och till den nya spännande konsthallen Artipelag på Värmdö,
Slottsresan
Inom ramen för höstens föreläsningstema Slott och herresäten genomför KIV lördagen den 6 oktober en resa till några av Mälardalens rika utbud av slott. Vi besöker stormakttidens Sjöö slott i Uppland och Mälsåkers slott på Selaön i Södermanland. Bägge slotten har en gemensam nämnare i arkitekten Nicolas Tessin d ä och uppfördes vid ungefär samma tidsperiod under 1670-talet. Medföljande guide på resan är docent Torbjörn Fulton, välkänd för alla som läst konstvetenskap vid Uppsala Universitet under de senaste decennierna.
Torbjörn Fulton föreläser
Sjöö slott
Uppfördes 1669 - 1679 av Johan Gabriel Stenbock efter Tessin d ä 's ritningar. Mattias Spihler var byggnadsledare. Slottet övergick 1813 till släktens Banérs ägo och har förblivit dess ägo. Slottet stucktak och grisaillemålningar är berömda liksom en betydande samling familjeporträtt. På 1920-talet skedde en modernisering av Sjöö och på 1950-talet genomgick slottet en restaurering under arlkitekten Ivar Tengboms ledning. Vi får en visning av slottet av nuvarande ägaren Carl Banér.
Sjöö slott fasadritning, Tessin d ä, Kungliga Biblioteket
Lunchen kommer att intagas på Ulfhälls herrgård där vi får en inblick i gårdens historia av Ulla Källström som växt upp på gården.
Ulvhälls herrgård
Mälsåkers slott
Mälsåkers slott fick sitt nuvarande utformning på 1670-talet då Tessin d ä fick i uppdrag att modernisera en senmedeltida byggnad på platsen. Utifrån barockens ideal fick rummen tak av stuckatur, mönsterlagda golv och väggae klädda med textil eller gyllenläder. Efter perioder av både uppgång och fall (inkluderande en omfattande brand 1945) förvaltas slottet idag av Riksantikvarieämbetet som igångsatt, men inte avslutat, ett omfattande restaureringsarbete. Vi får en guidning av docent Torbjörn Fulton.
Mälsåker ur Suecia Antiqua et Hodierna
Läs mer om Sjöö slott
Läs mer om Mälsåkers slott
Avresan sker från S.t Erikstorg lördagen den 6 oktober kl 8.30 med beräknad hemkomst kl 17.30. Pris 700 kr som inkluderar bussresa, inträden på Mälsåker och Sjöö samt lunch. Avgiften sätts in på KIV's bankgiro 713-6393 inom en vecka efter anmälan. Återbud efter 1 oktober debiteras med 300 kr om platsen inte kan besättas av annan sökande. Medlem kan anmäla ytterligare en KIV-medlem eller, i mån av plats, en gäst.
Första anmälningstid är torsdagen den 13 september kl 18.00 till Annika Sjöqvist Platzer, 070 - 388 18 28.
Hämta programet för Slottsresan som PDF här
Stockholmsresan
Lördagen den 17 november 2012 åker vi till Stockholm för att först besöka Gustavsbergs porslinsmuseum och Tyra Lundgrenutställningen där, därefter åker vi till det nyöppnade kulturcentrat Artipelag på Värmdö.
Porslinsmuseet
Gustavsbergs Porslinsmuseum omfattar samlingar från Gustavsbergs Porslinsfabriks 170-åriga verksamhet. I utställningarna visas såväl unikt konstgods, som otaliga kända och okända exempel på bruksporslin, alltifrån starten 1827 till 1993, då den stora hushållsporslinsfabriken lades ned. Gustavsbergs Porslinsmuseum visar också temporära utställningar.
Under vårt besök i november visas en utställning om keramikern och bildkonstnären Tyra Lundgren, 1897-1979. Hon arbetade som fristående formgivare för ett stort antal europeiska keramikföretag och glasbruk. På Gustavsberg var hon verksam under en tioårsperiod. Inte lika känt är hon ingick i ett europeiskt konstliv med fruktbara nätverk inom keramik, glas och textil. En mer okänd sida är hennes verksamhet som tecknare och målare där hon i modernismens uttryck arbetade med att utforska konstnärsidentitet och könsroller. Utöver detta var hon också tongivande som konstkritiker och författare. Flera av verken på utställningen har inte visats tidigare.
Läs mer om Gustavsbergs porslinsmuseum.
Lunch
Lunch äter vi på nya kulturcentret Artipelags ena restaurang Bådan.
Artipelag
Arkitekten Johan Nyrén har skapat en naturnära byggnad på 9 200 kvm i en storslagen skärgårdsnatur på Värmdö i Stockholms skärgård. Här ryms en konsthall, konsert-, event- och studiolokal, butik samt utrymmen för konferens och barn- och ungdomsaktiviteter.
Huset är klätt i tjärade, vankantade furuplankor och varsamt placerat bland tallar och klippor med utsikt över Baggensfjärden. En grundläggande tanke är att besökaren redan i entréhallen ska mötas av de fyra elementen: elden som sprakar i den stora öppna spisen, jorden och berget som huset vilar på och den klara luften och det glittrande vattnet som omger och inramar.
Avresa från S:t Erikstorg kl 9.00 med hemkomst ca kl 17.00. Pris 750 kr som inkluderar bussresa, inträden och visningar på Porslinsmuseet och Artipelag samt lunch. Avgiften sätts in på KIV:s bankgiro 713-6393 inom en vecka efter anmälan. Återbud efter 10 november debiteras med 300 kr om platsen inte kan besättas av annan sökande. Medlem kan anmäla ytterligare en KIV-medlem eller i mån av plats en gäst.
Första anmälningstid är torsdagen den 25 oktober kl 18.00 till Elisabeth Gestblom 070 251 10 13.
Hämta programmet för Stockholmsresan som PDF här