Under hösten kommer KIV att genomföra två dagsresor inom ramen för temat Omvandlande arkitektur
- Lördagen den 26 september gör vi en rundresa i Uppsala och får en inblick i den nybyggnad, förtätning och ombyggnad som pågår. Guide under resan är f.d. fastighetsdirektör Sten Åke Bylund.
- Lördagen den 17 oktober reser vi till Stockholm och studerar de stora förändringar Kungsholmen genomgått under 1900-talet. Detta under ledning av Emilie Karlsmo, universitetslektor vid Konstvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Lördagen den 26 september
Uppsalas omvandlande arkitektur.
Rundresa till arkitektoniska sevärdheter
Juvelen, Stationsgatan, Utopia arkitekter
Uppsala växer fort. Därför finns det mycket som är intressant att se och fundera över när det gäller samhällsbyggande och arkitektur i Uppsala. Vid denna rundresa i Uppsala får du se exempel nybyggnad, förtätning och ombyggnad av områden som funnits i flera år, som nyligen byggts och som är under planering. Det ger en spännande och aktuell bild av Uppsalas dynamiska tillväxt. Guide under resan är f.d. fastighetsdirektör Sten Åke Bylund.
Rundresan startar vid S:t Eriks torg och tar oss förbi Blåsenhusområdet med bl.a. Skandionkliniken och Ronald Mc Donaldsjukhuset samt nya studentbostäder. Vi får höra om bakgrunden till och aktuella aktiviteter i STUNS-området och kommande utbyggnad av Ångströmlaboratoriet. Utbyggnaden söder om BMC med Ulleråkersområdet och Rosendalsområdet mm väcker frågor ifall den förestående utbyggnaden kan göras om man vill behålla områdets natur och kulturmiljökvaliteter. Bäcklösaområdets förestående utbyggnad och den bristande hänsynen till den fantastiska Genetiska parken är exempel på konflikter som finns vid storskalig utbyggnad.
Vi får även tillfälle att se planerad sträckningen för ny spårväg och planerna på en ny broförbindelse över Fyrisån söder om Ultuna.
Ultunas nya Campus börjat tas i bruk och vi tittar in i några av SLUs nya byggnader som senaste åren varit omskrivna.
I Östa Salabacke får vi exempel på omfattande omvandling och Gränby centrums stora planerade expansion med Gränby arena.
Vi får tillfälle att fundera över Seminarieparkens framtid på väg till Librobäcksområdet där vi ser på utbyggnaden av bostäder och service kring Mimmi Ekholms plats. På restaurang Qvitten vid torget äter vi lunch.
I centrala delarna tittar vi på stationsområdets nya form och funktion och funderar kring konstmuseet och hur kultur kan bli mer tillgängligt i Uppsala. Här kan vi även se Kungsängens pågående och Bolandsområdets förestående omvandling som bostads, arbets- och besöksområde.
Du får med denna rundresa en aktuell bild av de flesta byggen som diskuterats de senaste åren i Uppsala.
Samling på S:t Eriks torg lördagen den 26 september kl. 09.30. Återkomst ca 16.00. Pris 580 kr som inkluderar bussresa, guidening samt lunch på von Kraemers Matsal. Avgiften sätts in på KIV:s bankgiro 713-6393 inom en vecka efter anmälan. Återbud efter 18 september debiteras med 290 kr om platsen inte kan besättas av annan intresserad. Medlem kan anmäla ytterligare en KIV-medlem eller i mån av plats en gäst.
Lördagen den 17 oktober
Omvandlande arkitektur – Kungsholmen ömsar skinn
Lustgården, Stadshagen, Kungsholmen, uppfört i mitten av 1980-talet och rivet 2011/12
Kungsholmen i Stockholm har genomgått stora förändringar under 1900-talet. En omdaning från sjukhus, industrier och utkantsområde till livsstilsboende och stadsliv har ägt rum. Men stadsliv uppstår inte på beställning. Trots restauranger, promenadstråk och vattenläge uppfattar nog många dessa kvarter som bostadsområde. Det är nya bostadshus med balkonger på längden och tvären ackompanjerade av några skyskrapor som får ge accent.
Välkomna att döma själva! Under ledning av Emilie Karlsmo, universitetslektor vid Konstvetenskapliga institutionen, studerar vi på olika delar av Kungsholmen lördagen den 17 oktober. Vi diskuterar gemensamt förtätning, stad och bostadsområde, gentrifiering och allas rätt till nya stränder.
Kungsklippan, tidigare HSB:s stolta flaggskepp som bostadsrfättsföreningen nu har lämnat, visar modernism i original. Här diskuterar vi hur man tänkte då man byggde för den breda massan och HSB:s betydelse som standardhöjare. S:t Eriksområdet från 1990-talet är en tjugotalsparafras där tidigare ett sjukhus låg. Vi tittar också på Nordvästra Kungsholmen i delvis futuristisk nymodernism; Ulvsundasjön – i norr – tänkte sig knappast någon tidigare som badsjö. Men nu har den smala strandremsan blivit populär och badstegar har satts upp.
Lunch, i form av brunch, intar vi på Haga Forum vackert beläget vid Hagaparkens södra port. Från att tidigare bl a ha varit bussterminal byggdes Haga Forum om i modernismens tecken och erbjuder nu en miljö med spännande design.
Efter lunch blir det en liten gallerirunda i trakterna av Hudiksvallsgatan på andra sidan S:t Eriksbron, ytterligare ett exempel på hur en stadsdel ömsar skinn. Här fanns tidigare industrier som till exempel tryckerier i nära anslutning till Norra station. För ett tiotal år sedan kom konstgallerierna. Nu håller denna utkant på att bli innerstad då det nya Karolinska sjukhuset, Hagastaden, Norra länken och tunnelbanans nya sträckning steg för steg realiseras.
Samling på S:t Eriks torg lördagen den 17 oktober 2015 kl 09.30. Återkomst Uppsala ca 16.00. Pris 655 kr som inkluderar buss, visningar samt lunch på Haga Forum. Avgiften sätts in på KIV:s bankgiro 713-6393 inom en vecka efter anmälan. Återbud efter den 9 oktober debiteras med 330 kr om platsen inte kan besättas av annan intresserad. Medlem kan anmäla ytterligare en KIV-medlem eller i mån av plats en gäst.