Även vårens utflykt och resa har temat Omvandlande arkitektur. Vi gör en vandring i Gottsunda för att se på konst, kultur och arkitektur i området och vi gör en resa till Berlin för att se hur staden omvandlats.
Lördagen den 23 april
Konst- och arkitekturvandring i Gottsunda med Kees Geurtsen
Vi börjar med en rundvandring i Gottsunda och tittar på bebyggelse och konst från 1970-talet fram till idag. Vår guide på rundvandringen är Kees Geurtsen. Kees Geurtsen är känd uppsalaprofil. Han har varit ordförande i kulturnämnden och arbetat på Uppsalahem i många år. Genom sitt arbete och politiska engagemang har Kees medverkat till att ett flertal konstverk kommit till Gottsunda. Kees har också varit med och startat Konstjord som har ateljéer i Gottsunda. Kees har under sitt arbete på Uppsalahem sett möjligheterna att ha konst som lösning på olika problem och ska berätta om det och visa exempel
Efter rundvandringen och lunch gör vi ett besök hos några av konstnärerna Gijs Weijer och Bodil Gellermark i Konstjord som har ateljéer i Gottsunda centrum.
Samling vid Klockstapeln vid Gottsunda kyrka lördagen den 23 april kl. 10.30 Återkomst ca kl.14. Pris 200 kr som inkluderar guidning, galleribesök, och lunch på Triller. Avgiften sätts in på KIV:s bankgiro 713-6393 inom en vecka efter anmälan. Återbud efter 16 april debiteras med 150 kr om platsen inte kan besättas av annan intresserad. Medlem kan anmäla ytterligare en KIV-medlem eller i mån av plats en gäst.
Första anmälningstid är torsdagen den 7 april kl. 18.00 till Christopher Vainesworth
tel. 076 249 58 45.
Omvandlingens Berlin KIV-resa 25 - 28 maj 2016
KIV:s vårresa 2016 går till Berlin med universitetslektorn vid Konstvetenskapliga institutionen Henrik Widmark som guide. Berlin och förändring, Berlin och omvandling. Det är ord som skulle kunna stå som synonyma för staden och dess bebyggelse. När 1900-talet tog sin början var Berlin det unga tyska rikets nya kejserliga huvudstad. Under decennierna som följde var den platsen för revolutioner, nöjen, industri och en experimentell arkitektur.
Med det nazistiska maktövertagandet omvandlades den stad som vuxit fram till att bli det nazistiska imperiets tänkta maktcentrum. Men drömmen om ett Stortyskland krossades av de allierade tillsammans med Sovjetunionen och lämnade ett Berlin i spillror. En tredjedel av all bebyggelse var totalförstörd, över hälften av alla hus hade svåra skador och närmare 16 kvadratkilometer av den tidigare tätbebyggda staden var en öken av krossat tegel och damm. Hela staden behövde byggas upp på nytt för att omvandlas till inte en utan två efterkrigsstäder som båda hade sitt arv att hantera.
Det skulle dröja ytterligare fyrtiofem år innan Berlin åter var ett och man till fullo kunde läka den stad som bombats och delats. Alla dessa dramatiska epoker har avsatt spår som tillhör den europeiska arkitekturhistoriens mest intressanta och viktiga verk.
Dag 1 den 25 maj
Vi anländer till vårt hotell vid Alexanderplatz och ser närmare på den miljö som var stads- och nöjescentrum under 1920-talet, när Alfred Döblin skrev sin roman med samma namn, och som efter uppbyggnaden blev Östberlins huvudplats.
På eftermiddagen gör vi en vandring ner mot Museumsinsel där vi introducerar såväl Karl Friedrich Schinkels som Humboldts kejserliga Berlin och ser närmare på några platser i stadens mitt. Dagen ägnas åt stadsintroduktion och det historiska Berlins omvandlingar från 1000-talet fram till 1800-talet.
Dag 2 den 26 maj
Vi använder förmiddagen till att besöka några av de senaste årens viktigaste platsomvandlingar i centrala Berlin. Eftermiddagen vandrar vi genom Prenzlauer Berg och ser på det som var arbetarområden från tiden före krigen samt under östtiden och som också varit ett centrum för konstnärer och kultur. I dag är Prenzlauer Berg under förändring och centrum för en rad kulturaktiviteter. Vi avslutar dagen med ett musei- och galleribesök.
Dag 3 den 27 maj
Dag tre använder vi hela dagen till att besöka Potsdam. En kort tågresa tar oss dit där vi kommer se på slottsanläggningen Sanssouci med dess olika byggnader och park. På vägen till slottet ges möjlighet att möta den gamla provinshuvudstadens mångskiftande stadsmiljöer.
Dag 4 den 28 maj
Sista dagen tar vi del av spåren från efterkrigstidens delade stad. Vi besöker bland annat Västberlins uppvisningskvarter Hansaviertel med arkitektur av alla 1950-talets stora arkitekter som Alvar Aalto, Walter Gropius, Arne Jacobsen, Oscar Niemeyer med flera och vi besöker Östberlins märkesgata Stalin Allé.
Under resan kommer det att ges tid för stunder av vila på kaféer och restauranger där vi kan möta det samtida Berlins stadsliv.
Resfakta:
Berlinresan sker med SAS från Arlanda med utresa den 25 maj kl. 11.10, ankomst Berlin kl 12.40 och hemresa den 28 maj kl. 20.25, ankomst Arlanda kl 21.55. Från flygplatsen Tegel tar vi oss med allmänna kommunikationer till fyrstjärniga hotell Park Inn Alexanderplatz som är vårt boende under resan och från vilket dagsutflykterna utgår.
I priset 6 800 kr ingår flyg Stockholm Arlanda - Berlin t/ r, transporter som alltså sker med allmänna kommunikationer, inträden, svensktalande guide och färdledare samt del i dubbelrum på Park Inn Alexanderplatz med frukost samt tre middagsbufféer exkl dryck. För enkelrum tillkommer 1 050 kr.
Första anmälningstid är tisdagen den 19 januari 2016 kl 18.00 till Annika Sjöqvist Platzer 070 388 18 28. En anmälningsavgift på 1 500 kr, som ska vara inbetald senast den 29 januari 2016, sätts in på KIV:s bankgiro 713-6393. Samtidigt anges rätt stavat namn (samma stavning som på passet) på den/de personer betalningen gäller. Slutbetalning sker senast den 21 mars 2016.