Lördagen den 27 september, genomförde KIV en höstutflykt till tre medeltida kyrkor i Uppland - Västeråker, Litslena och Härnevi med lunch på Ekolsunds Wärdshus, ett ställe med anor från Gustav III:s dagar. Kyrkorna bär på flera intressanta och spännande föremål.
Härnevi sockenkyrka som är byggd på 1480-talet är en av Upplands många medeltidskyrkor. Den har ett ovanligt rymligt vapenhus, prytt av målningar av Albertus Pictor. Under dessa målningar fick deltagarna i KIVs höstresa möjlighet till närstudier av den medeltida målarens verk. Jessica Fröberg, som skrivit masteruppsats vid konstvetenskapliga institutionen, lotsade deltagarna genom en tolkning av de välbevarade bilderna. Visningen fortsatte sedan under de färgstarka valven inne i kyrkan.
Resan startade med ett besök i den lilla kyrkan i Västeråker, byggd redan på 1300-talet, som är ovanlig genom att den uppfördes som en gravkyrka för en av landets mäktigaste kvinnor, fru Ramborg till Vik. Karin Öhman vägledde och visade bl a den gravhäll av koppar som finns uppsatt längst inne vid kyrkans kor.
Bussen letade sig fram på smala vägar i det uppländska landskapet. Efter lunchen i en byggnad av betydligt yngre modell, Ekolsunds värdshus som byggdes på 1600-talet och var värdshus från 1772, avslutades resan i Litslena.
Litslena kyrka har ett stort och unikt altarskåp från sent 1400-tal. Besökarna fick se inte bara det skulpterade skåpet och dess målningar på baksidan. Kyrkvaktmästaren öppnade de stora luckorna så att det inre, mellanskåpet, med bilder ur passionshistorien i mycket välbevarade färger och skimrande guld kom fram i dagen. En kyrkas hemlighet kunde visas. ”Det brukar höras ett sus när besökarna drar efter andan”, sade kyrkvaktmästaren. Det gjorde det den här gången också.